CDA, VVD en PVV hebben alle drie twijfels bij het plan van minister Donner om het energielabel voor huizen dwingend op te leggen door huizen zonder label onverkoopbaar te maken. Linkse partijen zijn enthousiast.
Het energielabel voor woningen, dat aangeeft hoe energiezuinig huizen zijn, werd in 2008 ingevoerd. Maar op de koopmarkt vindt het label nauwelijks aftrek.
Twee jaar na de invoering hebben minder dan honderdduizend koopwoningen een energielabel. Veel huiseigenaren voelen er weinig voor om een label te krijgen, waarvoor ze eerst tegen betaling een adviseur moeten inhuren die de energiezuinigheid van hun woning toetst.
Zonder label onverkoopbaar
CDA-Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil de invoering van het energielabel dwingender maken door dit te koppelen aan de verkoopbaarheid van woningen.
Afgelopen december stelde Donner voor de wet zo te wijzigen dat koopwoningen zonder energielabel, bij verkoop niet in het Kadaster worden opgenomen. Op die manier worden huizen zonder energielabel de facto onverkoopbaar. Doel is om dit nieuwe systeem per 2013 in te voeren.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) en makelaarsclub NVM uitten afgelopen maand kritiek op dit plan. Maar hoe ligt de stemming in de Tweede Kamer?
Uit een rondgang van Z24 blijkt dat Donner voorlopig alleen steun krijgt van de oppositie in de Tweede Kamer.
Twijfel CDA, VVD, PVV
"De CDA-fractie heeft tot nu toe vraagtekens bij het energielabel, dus ook bij dit voorstel. Een definitief standpunt is er nog niet", laat Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove weten.
Vergelijkbare aarzelingen zijn er bij coalitiepartij VVD en gedoogpartner PVV. "Wij vragen ons af of dit niet te bureaucratisch wordt, en willen eerst weten van de minister hoe dit kan worden uitgevoerd", zegt Tweede Kamerlid Betty de Boer van de VVD.
Ook de PVV "houdt twijfels over deze aanpak", meldt Kamerlid Eric Lucassen. "We zien uit naar het algemeen overleg over energiebesparing en zullen de minister aan de tand voelen over deze plannen."
Steun PvdA, SP, GroenLinks
PvdA, SP en GroenLinks zijn een stuk positiever over het plan om het energielabel voor huizen te koppelen aan de verkoopbaarheid.
PvdA-Kamerlid Diederik Samson spreekt onverkort "steun" uit. "Wij hebben eerder dergelijke - en zelfs verdergaande - voorstellen gedaan. Wel is het daarvoor noodzakelijk dat de systematiek en het toekennen van het label verder verbetert. Dat is helaas nog steeds niet optimaal. Dus Donner moet ook daar haast maken."
Ook SP en GroenLinks zijn enthousiast. "Wij vinden dit een goede zaak. Alleen is invoering per 2013 een beetje laat", zegt GroenLinks Kamerlid Linda Voortman.
Per saldo staat Donner voor een ongebruikelijke opgave. Om een meerderheid in de Tweede Kamer achter de aanscherping van het energielabel voor woningen te krijgen, moet hij minimimaal één regeringsfractie, of de PVV overhalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl